Blog Listesine Geri Dön

Kuzey’in Büyüsü: Laponya

Kuzey kutbu çevresinde, Ekim – Nisan ayları arasında dünyanın en güzel doğa fenomenlerinden biri oluşur. Bu tarihler arasında, yeryüzünün manyetik alanı, Güneş’ten gelen parçacıklarla etkileşime girer ve Aurora borealis veya daha sık kullanılan ismiyle “Kuzey Işıkları” meydana gelir.
Kuzey Işıkları’nın oluşma nedeni fizik biliminin konusudur kuşkusuz. Ancak onun muazzam güzelliği, şairane bir coşkuyla doldurur şahit olanları. Bu nedenledir ki, Kuzey Işıkları’nın görülebileceği bölgeler, her yıl milyonlarca romantik gezgini kendine çeker.
İşte bugünkü yazımızda size, Kuzey Işıkları’na en güzel haliyle şahit olabileceğiniz bir bölgeden, Laponya’dan ve Laponya’da görebileceğiniz diğer güzelliklerden bahsetmek istiyoruz.

Laponya Neresidir?
Finlandiya’nın en kuzeyinde yer alan bölge olan Laponya, aynı zamanda ülkenin en geniş yüzölçümüne sahip bölgesi olma özelliğini taşıyor. Yüzölçümü açısından geniş olmasına rağmen aynı zamanda ülkenin en seyrek nüfusa sahip bölgesi; bunun en önemli nedeni ise topraklarının önemli bir çoğunluğunun kutuplara özgü buzullarla kaplı tundralardan oluşması. Sami halkının doğal yerleşim bölgelerinden olan ve “Noel Baba’nın evi” olarak kabul edilen Laponya’nın ekonomisinde ormancılık ve ren geyiği yetiştirme gibi kalemlerin yanı sıra turizm önemli bir yer tutuyor. Çünkü Kuzey Işıkları’nın en güzel gözlemlenebildiği noktalardan biri olan Laponya, bu muhteşem görüntüye şahit olmak isteyen gezginleri kendine çekiyor.
Peki, Laponya’ya gittiğinizde neler yapabilir, nereleri görebilirsiniz? Gelin Laponya’nın saklı güzelliklerine hep birlikte bakalım:

Noel Baba Köyü’nde Noel Ruhunu Hissedebilirsiniz
Laponya bölgesinin en büyük şehri olan ve başkenti olan Rovaniemi Noel Baba’nın evi olarak ilan edildiğnde takvimler 1985 yılını gösteriyordu. Şehrin 8 kilometre ilerisinde kurulan Noel Baba köyü, o tarihten bu yana dünyanın dört bir yanındaki çocukların ve ruhu çocuk kalanların en keyifli uğrak yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Noel Baba Köyü, Kutup Çizgisi’nin üzerinde yer alıyor. Bir çizgiyle belirtilen Kutup Çizgisi’nden atlamak Noel Baba Köyü’nü ziyaret edenlerin favori etkinliklerinden biri. 
Ancak elbette Noel Baba Köyü’nde yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil: Köyde yer alan Elf Çiftliğinde Noel Baba’nın kıymetli hayvanlarını ziyaret edebilir, Noel Baba’nın ren geyikleriyle tanışabilir, husky köpekleri tarafından çekilen kızaklara binebilir veya kar araçlarıyla safari keyfi yaşayabilirsiniz.
Noel Baba köyünde yapabileceklerinizden bir tanesi de, Noel Baba ile tanışmak elbette. Köyün merkezinde yer alan Noel Baba Evi’ni ziyaret ettiğiniz takdirde, yeni yıl için dileklerinizi Noel Baba’ya söyleyebilir ve kendisiyle fotoğraf çektirebilirsiniz.
Noel Baba Köyü yılın her günü ziyarete açık olmakla birlikte, Noel hazırlıklarının başlatıldığı 19 Kasım tarihinden Noel’e kadar geçen sürede en renkli ve coşkulu zamanlarını yaşıyor diyebiliriz. Finlandiya yemeklerini tadabileceğiniz restoranların ve çok sayıda hediyelik eşya dükkanının da yer aldığı Noel Baba Köyü, Kuzey Işıkları’nın da izlenebileceği noktalar arasında yer alıyor.

Ranua Vahşi Yaşam Parkı’nda Kuzey Kutbunun Sakinleriyle Tanışabilirsiniz
Ranua Yaban Yaşam Parkı, Laponya’nın en sevilen turistik bölgelerinin başında geliyor.  Kutup hayvanlarına mümkün olduğunca doğal bir yaşam ortamı sunan park, Finlandiya’nın yegane kutup ayılarına da ev sahipliği yapıyor. Aile etkinlikleri için en ideal gezi noktalarından biri olarak kabul edilen Ranua Vahşi Yaşam Parkı, 50 yabani hayvan türünü doğal ortamlarında gözlemleme şansı sunuyor.

Polar Explorer Buzkıran Gemisi ile Kuzey Kutbunu Keşfedebilirsiniz
İnsanoğlunun Kutup bölgelerini keşfinde en önemli rollerden biri buzkıran gemilerindeydi kuşkusuz. Laponya, Polar Explorer Buzkıran Gemisi ile düzenlediği günübirlik kutup turları sayesinde, kutup kaşiflerinin dünyasına adım atmanızı sağlıyor. 
Polar Explorer Buzkıran gemisi ile çıkacağınız gezintinin sundukları bunlarla da sınırlı değil: Bu özel gemi ile yapacağınız gezinti, kutuplarda bölgesinde yürüyüş yapmanıza, hatta özel kıyafetlerle kutup denizlerinde yüzmenize olanak tanıyor.

Buz Otel’de Unutulmaz Bir Konaklama Deneyimi Yaşayabilirsiniz
Deneyimlediğiniz tüm otel konaklamalarını unutun! Laponya’nın buz otelleri, hayatınızın en sıra dışı deneyimlerinden birini yaşatmaya aday. Her şeyiyle buzdan oyulmuş Buz Otel, kutup deneyimini konforlu bir şekilde yaşama olanağı sunuyor -elbette, uygun kıyafetlere sahip olmanız koşuluyla: Buz oteller 0 ila -5 derece arasında tutulduğundan, konaklayanlar uyku tulumları içerisinde uyuyor. Yine de oteller ziyaretçilerini yün çorap, yün başlık gibi sıcak tutacak kıyafetlerle gelmeleri konusunda uyarıyor.
Otellerde aynı zamanda cam tavanlı igloo bungalov seçenekleri de sunuluyor. Bu bungalovların şeffaf tavanları, kuzey ışıklarını otel odanızdan izleme olanağı tanıyor.
Siz de Kuzey Işıkları’nın büyülü güzelliğine şahit olmak ve Laponya’nın keyifli dünyasında keşfe çıkmak ister misiniz? O halde “Kuzey Işıklarının Dansı ile Laponya” turumuz tam size göre! 5 gün 4 gece süren İstanbul çıkışlı “Kuzey Işıklarının Dansı ile Laponya” turumuzda Kuzey Işıkları’nın büyüsüne şahit olabilir, Laponya’nın otantik güzelliklerini deneyimleyebilirsiniz. “Kuzey Işıklarının Dansı ile Laponya” turumuz ile ilgili detaylı bilgi almak için şimdi tıklayın!


Etiketler

kuzeykutbu     kuzeyışıkları     lapland
REZERVASYON TALEBİ
905495424245