Blog Listesine Geri Dön

İnsanlık Tarihinin Yazıldığı Ülke: Ürdün

Bir ülke düşünün ki, şehirlerinin tarihi paleotik çağa uzanıyor. Doğu’nun mistik güzellikleri, insanlık tarihinin kadim izleri ve Batı’nın modern yüzü, bu şehirlerin gündelik hayatında harmanlanıyor…
Evet, Ürdün’den bahsediyoruz. Orta Doğu’nun en sakin ülkesi olarak da bilinen Ürdün, zengin mutfağının yanı sıra, özenle korunmuş ören yerleriyle de her yıl milyonlarca gezgini ağırlıyor. Arabistanlı Lawrence, Indiana Jones gibi dünya çapında başarı kazanmış pek çok filme de ev sahipliği yapmış olan Ürdün, tarih severlere büyülü bir deneyim vaat ediyor.
Bugünkü yazımızda sizlerle, Ürdün’de ziyaret edebileceğiniz eşsiz uğrak noktalarından bazılarını paylaşıyoruz.
Keyifli seyirler!

Amman
Ürdün’ün başkenti olan Amman, Doğu’nun büyüsü ile Batı’nın konforunu aynı anda yaşayabileceğiniz, sıra dışı bir şehir. Ülke nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Amman, hareketli gece yaşantısı, alışveriş merkezleri ve Orta Doğu lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlarıyla ziyaretçilerine keyifli bir tatil vaat ediyor.
Ancak Amman’ın sundukları bunlarla sınırlı değil. On binlerce yıllık tarihe sahip olan bu büyülü şehir, sınırları içerisinde pek çok tarihi ören yerini de barındırıyor.
Amman’da ziyaret edebileceğiniz yerlerden bazıları şunlar:

1) Çöl Kaleleri
Erken dönem İslami eserlerin en önemlilerinden sayılan Çöl Kaleleri, Ürdün’ün en önemli tarihi ziyaret noktaları kuşkusuz. Emeviler döneminde yapılan bu yapılara Çöl Kaleleri adı verilse de aslında yalnızca askeri noktalardan ibaret değiller. Çok sayıda kervansaray, köşk ve tarım alanı da içeren Çöl Kaleleri, barındırdıkları mimari detaylar ve muazzam bezemelerle, ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunuyor. Çoğu 8. Yüzyıla tarihlenin Çöl Kaleleri’nin en önemlilerinden olan Qasr Amra, Qasr Kharranah ve Qasr Azrah’a, Amman’dan günübirlik turlarla ulaşmak mümkün.

2) Roma Tiyatrosu
Amman'ın doğu kesiminde, Jouf Dağı'nın eteğinde yer alan Roma Tiyatrosu, dünyanın en eski ve en büyük açık hava tiyatrolarından biri. MS 130 yılında Amman’ı ziyaret eden Roma İmparatoru Antonius Pius onuruna inşa edilen tiyatro, günümüzde aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor. 6 bin seyirci kapasiteli Roma Tiyatrosu, Ürdün’ün günümüzde de Ürdün’ün en büyük tiyatro sahnesi olma özelliğini sürdürüyor.

3) Amman Kalesi
Amman turunun en önemli parçalarından biri de Amman Kalesi kuşkusuz. Kenti çevreleyen 7 tepeden biri olan Jabel el Qala’da kurulu olan Amman Kalesi, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Roma, Bizans ve Emevi İmparatorluklarından eserlerin bir arada görülebildiği Amman Kalesi’nde çıkarılan arkeolojik kalıntılar, bölge tarihinin en azından Tunç Çağı’na kadar uzandığını gösteriyor. Arkeolojik çalışmaların aktif olarak devam ettiği Amman Kalesi’nde, Herkul Tapınağı başta olmak üzere çok sayıda tapınak, konut ve askeri yönetim binasının kalıntılarını ziyaret etmek mümkün.

Jerash
Ürdün'deki en ünlü arkeolojik alanlar arasında yer alan Jerash, çok sayıda Roma İmparatorluğu kalıntısına sahip olmasıyla ünlü. Şehirde Roma İmparatorluğunun izleri öylesine yoğun ki, İtalya dışında en iyi korunmuş Roma şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Amman'a arabayla bir saatten biraz daha az bir mesafede bulunan şehir etkileyici Roma kalıntılarının yanı sıra her yıl Orta Doğu’nun en büyük müzik ve kültür festivali olan Jerash Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde yer alan Jerash’ta ziyaret edebileceğiniz Roma kalıntılarından yalnızca birkaç tanesi şöyle:

Hadrian Kapısı: Roma İmparatoru Hadrian’ın şehri ziyareti onuruna yapılmış olan büyük bir kapıdır. 11 metre yüksekliğinde, 3 kemerli bir yapı olan Hadrian Kapısının, inşa edildiği dönemlerde ahşap kapılara sahip olduğu tahmin ediliyor.
Oval Plaza: Jerash antik kentinin kalbi diyebileceğimiz Oval forum Cardo Maximus'a bağlanan büyük, sütunlu bir meydandır. Oval yapısı nedeniyle, Roma mimari modellerine göre inşa edilmemiş tek bina olarak kabul edilir.
Güney Tiyatrosu: Jerash Güney Tiyatrosu, küçük ama çok iyi korunmuş olmasıyla dikkat çeker. Halen pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapan Güney Tiyatrosu’nda, bir etkinliğe denk gelmeniz oldukça mümkün.
Nymphaeum: Jerash’ta ziyaret edebileceğiniz en etkileyici yapılardan biridir. Bir zamanlar şehrin ana su kaynağı olan Nymphaeum, görkemli mimari yapısıyla dekoratif oymalarının zenginliğiyle, Roma kültürünün en özel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Petra
Eğer Ürdün’ü ziyaret ettiyseniz, görmeniz gereken en önemli yerlerin başında Petra gelir. Indiana Jones and the Last Crusade başta olmak üzere pek çok filme de ev sahipliği yapmış olan Petra, Ürdün’ün en büyük ören yerlerinden biridir. Kuruluşu MÖ 400’lere tarihlenen Petra, kum taşından oyularak inşa edilen görkemli tapınak, tiyatro ve mezarlık binalarıyla büyülü bir atmosfere sahip.
1985 yılında UNESCO’nun dünya kültür mirasına eklenen, 2007 yılında ise Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilen Petra’nın, Peru’da yer alan Macha Pichu ile kardeş kent olduğunu da belirtelim.

Siz de Ürdün’ün büyüleyici tarihi mirasını yakından tanımak ister misiniz? Tek yapmanız gereken Vacanza’nın 5 gün 4 gece süren “Büyülü Antik Kentleriyle Ürdün” turuna katılmak. Bu masalsı tur ile dünyanın en önemli tarihi yerleşim yerlerini görebilir, Ürdün mutfağının lezzetlerini tadabilir; Orta Doğu’nun en güzel ülkelerinden birini yakından tanıma şansı yakalayabilirsiniz. “Büyülü Antik Kentleriyle Ürdün” turumuzu yakından incelemek ve randevunuzu oluşturmak için şimdi tıklayın!

REZERVASYON TALEBİ
905495424245